19 Mart 2010 Cuma

Cinsellik Ve Algılanış Biçimleri.

Cinselliğin toplumlarca masaya yatırılışı pek uzun bir zaman olmasa gerek Freud'la başlayan psikanaliz kuramları ve ardından takip eden diğer bilim adamları çerçevesinde geliştirilen bilim dalından algılarımızın cinselliğe karşı değişimlerini incelemenin yararı olacaktır.Michael Foucalt'un "Cinselliğin Tarihi" kitabı çok özel bir kaynak olarak cinsellikle ilişkili birçok konuyu ele almaktadır.Cinselliğin tarihsel devinimi çerçevesinde ortaçağ avrupasından giriş yapan "Foucault" daha sonra antik yunan toplumlarına dek uzanmaktadır ve en sonunda da günümüz toplumunda cinselliğin algılanış şekillerini açıklamaktadır. Fakat ana tema söylemin gücüdür. Bunu örneklendirecek olursak; eşcinselliğin günümüzde bu kadar kabul görmüş olması ve ayrıyeten örgütlenme imkanlarının bulunması.İşte tam da burda bize cinselliğin tarihi lazımdır diyorum.

Gariptir ki 1970'lere kadar eşcinsel eğilimler psikyatrik hastalıklar arasında yer almaktaydı. Son çıkan DSM-IV kurallarına göre eşcinselliğin hastalıkların arasından çıkarılması bilimcede bunun normalitesin kabullenilimiş olduğunu göstermektedir. Bazı kesimlerce hala bu olayın hastalık olarak algılanış biçimi değiştirilememiştir. Burdan yola çıkarak Freudyen analizler yapabilirsiniz. Kanımca gerçek şudur ki günümüz kapitalizminde(Neo-Liberalizm) bu kesimin tüketim odaklı davranış biçimlerini içselleştirmiş ve büyük bir piyasa haline gelmiştir. Su yüzünde bu kadar gerçeklik varken bize aslında sistemin kanıtladığı birşey çıkacaktır. Artık post-modernist toplumlarda daha çok alt kültür yaratılarak insanların kendisini bir gruba, bir toplumsal sınıfa veya kendisine bir kimlik yaratma çabalarından eşcinsellerde bu payı almış, bu zokayı yutmuşlardır. Özgürlük dediğimiz bugünlerde içi boşaltılmış kavramın kitle iletişim araçlarıyla bize hergün hergün dayatılması aslında realiteden uzak bir tuzaktır.

Mantıklı bir olaydır ki reklamların yani günümüz tüketiminin en büyük silahlarının,insanı beyninden ve en hassas noktası cinsellikten ilham alması olası bir durumdur. Mesela bir musluk reklamının kadının orgazm inlemeleriyle süslenmesi veya kadın vucudunun bu kadar ifşa edilmesi olayları daha da çabuk kabullenmemizi sağlayacaktır.Kısmen yaptığımız tanımlamalar ve yorumlar ışığında eşcinselliğin bazı insanlarda bu dönemlerde daha fazla artış gösterdiğine inanılıyor. İnananlar için söyleyebilirim ki eski yunan toplumlarında sahneye çıplak kadınlar çıkarılarak erkeklerin izlenmesi sağlanıyor ve kadın vucudunun çekiciliğinin ortadan kaldırılması sağlanıyor.Böylelikle erkeklerin eşcinsel eğilimler gösterdiğide ifade ediliyor (Yatak Odasında Felsefe Kitabından Alıntıdır Marques De Sade )

Ragamuffin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder