13 Mart 2010 Cumartesi

Sabah Ereksiyonu


Sabahları erkeğin cinsel organının istemsizce sertleşmesi durumudur ve kimi tıp/ilim insanlarına göre meydana gelen şahısta erektil disfonksiyon (iktidarsızlık) olmadığının göstergesi niteliğindedir. Halk arasında "sabah sırığı" olarak da bilinir. Almanya'da "morgenlatte", ABD'de "morning glory" ve "morning wood" gibi isimlerle anılmaktadır.

Sabah ereksiyonunun sebebinin fizyolojik olduğunu söyleyenler şu şekilde açıklarlar: dolu idrar torbasının baskısı ve idrar borusunun cinsel sinirleri uyarması sonucu omurilikteki gerilim refleksi eyleme geçer. Vücudun dinlenmiş olması ve gece mesanede biriken idrarın idrar kesesini iyice gererek penisten uzaklaşmaya çalışan kanın geçtiği toplardamar sistemine baskı yapması sonucu penisteki basıncın artmasına destek verilir.

Ancak gün içinde de idrar torbasının baskı yaptığı anlar düşünüldüğünde idrar torbasının bu etkisinin tek sebep olduğunu söylemek güçleşir. Bu noktada psikanalitik rüya araştırmaları bize daha açıklayıcı bir sebep sunarlar. Özne bir dış müdahaleye (idrar torbasının baskısı) maruz kalır ve uykuyu uzatmak için bir rüya inşa eder. İnşa edilen rüya bu dış müdahaleye bağımlı olduğundan ve de bu müdahele cinsel bir uyarıma sebep olduğundan, özne erekte olur. Dış müdahale güçlenmeye devam eder ve özne uyanır. Karşılaştığı manzara da kusursuz bir sabah ereksiyonudur.


Küçük Öteki

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder