25 Mart 2010 Perşembe

Cinsiyetler Hiyerarşisi...

Kanımca bedenin cinsiyetler arasındaki tüketim alışkanlıklarını anlatabilirsek ki muazzam bir simgeleme modeliyle olacak bu. Eminim ki erkek ve kadının toplumdaki yerlerini daha iyi anlayacağız.

İşlevsel dişilliğe,işlevsel erillik ve erkeksilik tekabul eder.Modeller cinslerin farklılaşmış doğasından değil aksine sistemin farklılaştırıcı mantığından doğar.Eril model titizliğin ve seçmenin modelidir ve modern nitelikli erkek "kolay tatmin olmaz".Buradaki seçmeyi bilmek ve yanılmamak "askeri ve püriten değerlerle eşdeğerdir.İşte bu eril modeldir.

Dişil model ise kadına kendisinden çok daha fazla hoşlanmasını(Narsist eğilimler) buyurur.Burada da reklam düzeyinde bile eril modelin hiyerarşik üstünüğün devam etmesi hep vardır. Veblen'e göre kadın yalnızca eril yaşama rekabet nesnesi olarak daha iyi girmek için kendisini memnun etmekle yükümlüdür.Böylece,herzaman bu aynı faydasızlık zorlamasına cevap veren de kültürel ilerlemedir.Aslında burada kültür"güzelliğe" eklenmiş bir savurgan harcama göstergesidir.
Yani burada yayılma ve birbirini etkileme söz konusudur.Modern erkek kendini beğenmeye özendirilir ve modern kadın ise seçmeye ve rekabet etmeye.Kadın "güç beğenir" olmaya özendirilecektir.

Çevremizi saran bu bütün olağan dayatmalar ışığında bedenin işlevselliği devreye girip bütün tabuları yıkacak bize yeni dünyanın kapılarını açacaktır.Bedenin işlevselliği ortaçağda anlamsız bir şey ise günümüzde neden bu kadar önemlidir.Bedeni saran ruh neden post-modern toplumlarda ruhu saran beden anlayışına neden dönüşmüştür."Kitle iletişim araçları"dersek daha mantıklı bir cevap vermiş olacağız.Yine bir reklam örneğiyle bunu söyleyecek olursak Fransa'daki çıplak erkek reklamı.Bedenin muazzam gözükmesi akabinde narsist mutluluk ögesi ve aynaların işlevselliği ile güzel beden güzel bir ruh eşleştirmesi aynı kademede yer alacak.Günümüzde günlük tartışmalardan birinin de gereksizliği açığa çıkacaktır.Artık ruhumuzun güzelliği bize birşey katmayacak bizim bedenimizin veya giydiğimiz eşyaların üstümüze yeni toplumsal algılıyışlarınada uygun olması gerekecektir.
Yani Tanrı öteki dünyada ruhlarımıza bu dünyada bedenimize göre yargılama yapacaktır.

Ragamuffin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder